Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Spolek přátel destilátu – Sudoměřice

Od roku 2003 již tradičně patří k jedné z únorových sobot košt ovocných destilátů a macerátů. Zakladatelem projektu je p. Zdeněk Fojtík, který ve zmíněném roce 2003 uspořádal s několika přáteli 1. ročník koštu a odstartoval tak tradici trvající do dnes. Na historicky 1. koštu se sešlo celkem 452 vzorků a zúčastnilo se 33 degustátorů od nás i ze Slovenska. Roku 2004 vytvořila skupina v čele s p. Zdeňkem Fojtíkem Spolek přátel destilátu. Téhož roku se konal 2. ročník koštu, na něm se sešlo již početných 631 vzorků z 54 měst a obcí. Šampionem této výstavy se stal sudoměřický občan Jan Janeček se vzorkem švestky, ročník 1992.

Akce se v průběhu let rozrůstala, přibývalo vystavovatelů i vzorků a košt se stal známým po celém regionu i za hranicemi. Roku 2011 se na 9. ročníku koštu sešlo 978 vzorků ovocných destilátů a macerátů. Samozřejmostí byla kategorie – vítěz koštu, avšak k ní přibyla i další soutěžní kategorie – pěstitelská pálenice roku. Dalším významným krokem byla účast rekordního počtu 1066 vzorků z Moravy, Čech, Slovenska, Maďarska, Chorvatska a dokonce i Řecka a to při jubilejním 10. ročníku koštu ovocných destilátů.

Avšak Spolek přátel destilátů se angažuje rovněž politicky, když pro komunální volby v roce 2010 sestavil vlastní kandidátku a získal jeden mandát. Obecním zastupitelem se tak stal předseda spolku p. Zdeněk Fojtík.

Spolek přátel destilátu – Sudoměřice je aktivní dodnes.

Předseda:  Zdeněk Fojtík, tel.: +420 732 141 614